På onsdagen blev det klart med ett generellt förbud mot bottentrålning i marint skyddade områden. Foto: Markus Lundgren
Nu är det formella beslutet taget i riksdagen: Från och med 1 juni 2025 införs ett generellt förbud mot bottentrålning i de marina skyddade områden innanför trålgränsen där man idag får bottentråla.
Det var regeringen som gick fram med propositionen, och efter debatt i kammaren förra veckan så kunde den formellt beslutas med fullt stöd i riksdagen under onsdagen 2 april. Myndigheterna har alltså fått ytterligare ett verktyg i ambitionen att öka skyddet för Sveriges känsliga havsmiljöer. Beslutet innebär ett generellt förbud mot bottentrålning i marina skyddade områden, det vill säga marina nationalparker, naturreservat, biotopskyddsområden eller Natura 2000-områden. Det finns alltså idag gott om stora områden längs med hela svenska kusten, även innanför trålgränsen, där man får tråla.
Den politiska oppositionen gick inte fram med några motioner i strid med regeringens förslag, men både Socialdemokraterna och Miljöpartiet framhöll vikten av att det beviljas så få undantag som möjligt, så att inte förbudet urvattnas. Sportfiskarna konstaterar att det finns en bred politisk majoritet för beslutet som helhet, som får anses vara mycket efterlängtat, även om det bara gäller innanför den så kallade trålgränsen som idag ligger endast 3–4 sjömil från den svenska baslinjen.
"Bättre sent än aldrig"
– Detta innebär att även Sveriges mest effektiva och destruktiva fiskemetod bottentrålning som grundregel inte ska vara tillåten i känsliga områden innanför trålgränsen. Vi kan likna det vid bedömningen som görs i miljölagstiftningen för all annan miljöfarlig verksamhet och vi kan sammanfatta beslutet som bättre sent än aldrig. Nu handlar det om att inte underminera skyddssyftet med stora mängder undantag, säger Sportfiskarnas Västerhavsexpert Markus Lundgren.
Sportfiskarna konstaterar också att kustnära bottentrålning efter havskräfta, det dominerande fisket längs en stor del av svenska västkusten, sannolikt i mycket stor omfattning skulle kunna ersättas med en infasning av burfiske i samma områden. Utfasningen av bottentrålning bör omedelbart inledas även i inflyttningsområdena, områden som tillåter bottentrålning även innanför trålgränsen. AgriFood har också i sitt Policy Brief 2018:7 konstaterat att en utvidgning av burfisket skulle vara samhällsekonomiskt motiverad eftersom burfisket efter havskräfta är mer lönsamt än trålfisket. Idag saknas på de flesta håll möjlighet till expansion av detta skonsamma, bränslesnåla och av konsument eftertraktade fiske på grund av att risken för att få burarna borttrålade är alltför stor där trålfiske är tillåtet.